Aşure Tarifi

"Kalitede Yetkin, Lezzette Yetkin..."

Aşure Tarifi

Malzemeler

  • 500g Yetkin Aşurelik Buğday (3 su bardağı)
  • Yarım çay bardağı Yetkin Pirinç
  • 1 su bardağı Yetkin Nohut
  • 1 su bardağı Yetkin Kuru Fasulye
  • 200 g kuru kayısı
  • 200 g kuru üzüm
  • 1 su bardağı fındık
  • 3 lt su
  • 2 su bardağı süt
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyunu aldım)

Üzeri İçin Malzemeler

  • 25 g fındık
  • 25 g kuş üzümü
  • 100 g ceviz
  • 1 adet nar
  • Tarçın

Püf Noktası

Kuru yemişlerin taze olmasına dikkat edelim

Yapılışı

Yetkin nohut ve Yetkin kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Yetkin buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün.
Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar Yetkin Buğdayı kaynatın.
(Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15dk kaynatmak yeterli olacaktır.). Yumuşayan buğdaya pişmiş Yetkin nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış Yetkin pirinç 15dk kadar kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15dk daha kaynatın.

Tek tek cam kâselere bölüştürün. Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Aşure pişirirken toplamda 3lt kadar su kullandım. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.

Servis Önerisi

Üzerine isteğinize göre çeşitli süslemeler yapabilirsiniz.